"Kursen i Toscana var en härligt lärorik upplevelse..."

/ Berndt Tiberg, copywriter Vinter Reklambyrå

Åk till Toscana och lär dig tala svenska.

Den klassiska retoriken föddes på Sicilien på 500-talet f.Kr. och den moderna talekonsten lär vi oss mer av i Toscana våren 2018. Här ligger ligger den antika brunnsorten Montecatini Terme.

Det är en vacker brunnsort i norra Toscana som i Italien är känd som orten där man "staccare la spina"; staden där man drar ur kontakten och mår gott. Det är en liten stad på en vacker kulle mellan Pisa, Lucca och Florens.
Staden ger den perfekta pedagogiska inramningen som stimulerar kreativitet och reflektion. Det här är den underbara platsen för många av mina kurser i retorik. Montecatini ger den perfekta inramningen till talandets sköna konst. I det förföriskt vackra landskapet förenas antikens kultur och renässansens konstskatter med retorikens konst.

Kurserna hålls på ett av ortens bästa hotell. Eftersom vi bor med helpension, får alla kursdeltagare dessutom möjlighet att stifta nära bekantskap med det toscanska köket när det är som bäst.

Retorikkurserna i Montecatini är som regel 3-5 dagar. Den avslutande dagen håller samtliga kursdeltagare sina egna avslutningstal. Den som utvecklats till en riktigt duktig talare, blir automatiskt medlem i det exklusiva Montecatinis Retoriska Sällskap.

Kurser

 

  Välkommen till
Retorikens Nycklar

22 - 25 maj 2018

"kursen som ger mer än vad du förväntar dig"


Nu är det dags för kurs nr. 46! Sedan 1999 har vi haft nöjet att välkomna deltagare till Montecatini Terme. Det är en ynnest att få träffa kursdeltagare i en så vacker och stimulerande miljö som Toscana. För det är det som kommer att känneteckna kursen 22 - 25 maj. Vi kommer att besöka platser som Lucca, Vinci och framför allt vingården Le Poggiola. Detta tillsammans med den alltid så uppskattade maten på Grand Hotel Panoramic ger den kreativa grunden för en lyckad och utvecklande kurs i retorik.
Nytt är att alla utflykter, vinprovningar och eventuella inträden ingår i kursavgiften. Naturligtvis ingår även kurslitteratur och kompendier.

Ur innehållet


• Kunskap är omöjligt att lära ut, men möjligt att lära in
• Aristoteles + Hollywood = Sant! Klassisk retorik i modern form
• Ethos - Den personliga trovärdigheten
• Det medvetna kroppsspråket ger det goda resultatet
• Lyssnandets psykologi - förbättra för lyssnaren
• "I have a dream ..., vi studerar klassiska tal
Med praktiska övningar och personlig vägledning garanteras den personliga utvecklingen.


Schema


21 maj

19.00
Information och välkomstdrink. Deltagarna hälsas välkomna till kursen. Efter en kort presentation får vi nöjet att för första gången uppleva det goda Toscanska köket. Maten på vårt hotell är något som alltid prisas i utvärderingarna. Ni kommer att förstå varför!.


22 maj

9.00 - 17.0
Kursstart
Om kommunikation människor emellan utifrån ett retoriskt perspektiv!¤Aura - mer än ett begrepp! En påminnelse om vad som händer i mötet med andra människor.
- Kroppsspråkets betydelse för den lyckade informationen.
- Retorik eller "konsten att se sanningen i det man hör!"
Om grunderna i den klassiska retoriken.
- Aristoteles + Hollywood = Sant!
Praktiska övningar

18.00

Vinprovning! Ett trevligt sätt att bekanta sig med varandra och samtidigt lära sig mer om de goda vinerna som produceras i Toscana så inleder vi kvällen med en vinprovning. Förhoppningsvis har då vårt retoriska sällskaps egna sommelier kommit hem från Dubai. Om inte kommer undertecknad att hålla i provningen, 


23maj

9.00 - 13.00
Retorik och Kreativitet.
Vi börjar morgonen med "skådespelarträning". Tillsammans upptäcker vi glädjen i att agera och improvisera tillsammans. Syftet med detta är att ge en insikt i hur en skådespelare arbetar med sig själv och sin kropp för att utveckla sin berättarteknik

¤ Praktiska övningar
14.30 - 18.00
Pedagogisk retorik 1 Vinci. Vi besöker Leonardo da Vincis hem och födelseby. Där föreläser vi för varandra om olika skeden i Leonardos fascinerande liv. För de som orkar och vill tar vi sedan en promenad genom olivlundarna nder till byn. Dagen avslutas sedan med ett besök i det lokala museet

24 maj

9.00 - 12.30
Förnya din presentation genom att se någon annan göra den. Övningar i scenframställning där varje deltagare får en skriven text - som en annan kursdeltagare skrivit - skall framföras. Personlig vägledning och praktiska tips där vi gemensamt samtalar om hur ett visst budskap kan framföras. OBS. Naturligtvis är det frivilligt att ta med sig en text/ ett kortare tal men du kommer inte att ångra dig.

13.30 - 16.00
Pedagogisk retorik 2 Lucca. Tillsammans tar vi tåget till Lucca och uppe på dess stadsmur får vi lära oss mer om Etruskerna och staden Luccas historia. För dig som ha en personlig konsultation finns det gott om tid under eftermiddagen och kvällen samtidigt som det ges utrymme för förberedelser inför det avslutande talet

25 maj

9.00 - 15.00
Retorik i verkligheten

Essensen av den retoriska kunskap som kommer att omge oss blir tydlig under den sista dagen. Det är den dagen Vi håller våra avslutningstal, och visar oss alla att kursen är något som har gett både kunskap och självkänsla. Ni kommer då också att bli upptagna i som medlemmar i Montecatinis retoriska sällskap. En rolig och lärorik avslutning på en kurs där vi lärt oss att det finns en stor njutning i att få stå upp och säga - mina damer och herrar.

För att göra det till en än större upplevelse håller vi våra tal på en mycket vackert belägen vingård. Vi besöker Lisa Barsi på hennes vingård Le Poggiola som efter kursens slut bjuder oss på en lunch med vinprovning.


Ekonomi

Kursavgift 9 500 kr exkl.moms (OBS, begränsat antal deltagare).I avgiften ingår kurslitteratur Talaren - Talet - Lyssnaren, Bilda förlag, utflykter till Vinci och Lucca.. Till det tillkommer helpension 95 euro p/p/natt i dubbelrum + 15 euro p/p/natt i enkelrum (inkl. måltidsdryck) på Grand Hotel Panoramic (www.galliganihotels.it) som betalas av deltagarna på plats. Om ni föredrar att boendet inkluderas i kursavgiften går det naturligtvis att ordna.

 

Rabatt på 1000 kr ges till Dig som vid anmälan uppger att Du någon i din familj är medlem i Montecatinis Retoriska Sällskap


Anmälan

För att skapa en kreativ och pedagogisk miljö är antalet deltagare är begränsat till femton. Vi ber Er därför komma in med en anmälan så snart som möjligt.

Anmälan
Ladda ner anmälan (dokument som kan fyllas i med hjälp av MS Word eller Open Office) här. Sänds i retur till retoriker@erlandlundstrom.se, kan även sändas per post till Ornatus Consult AB, Snälltorpsgatan 4, 632 22 Eskilstuna. Kursavgiften skall vara betald senast den 15 april 2018. Om återbud lämnas efter den sista anmälningsdagen debiteras halva kursavgiften. Sker återbud senare än trettio (30) dagar före kursstart debiteras hela kursavgiften. Deltagare har rätt att sätta annan i sitt ställe. När anmälan och anmälningsavgiften kommit in bekräftas antagningen till kursen per e-post.
Anmälan skall göras senast den 1 april 2018. Eftersom antalet platser är begränsat sker antagning i den ordning anmälan och kursavgiften kommer in.


Välkommen till Retorik i Toscana önskar Solveig och Erland Lundström

ORNATUS consult AB
http://www.ornatus.nu/
retoriker.erlandlundstrom.se
Snälltorpsgatan 4. 632 22 ESKILSTUNA
0705 - 777 697


Upp
  

 

 


Upp